Unapređenje postupaka upravljanja otpadom od građenja i rušenja

U nedavnom potezu, Vlada Srbije je usvojila novu uredbu koja utvrđuje način i postupak upravljanja otpadom nastalim tokom građenja i rušenja. Ova inicijativa označava prvi korak ka preciznom upravljanju ovom vrstom otpada.

Odgovor na rastući otpad iz građevinskih projekata

U saopštenju Vlade se ističe rast građevinskih radova u proteklim godinama, što je dovelo do značajnog povećanja količine generisanog otpada. Ova situacija je naglasila nužnost postavljanja jasnih smernica za upravljanje ovom vrstom otpada, počevši od trenutka nastanka pa sve do njegovog finalnog zbrinjavanja, odlaganja ili reciklaže.

Poboljšanje upravljanja ambalažnim otpadom

Pored toga, usvojena je i izmenjena Uredba koja se fokusira na smanjenje ambalažnog otpada u periodu od 2020. do 2024. godine. Cilj ove inicijative je unapređenje postupaka upravljanja komunalnim ambalažnim otpadom, te podsticanje razvoja infrastrukture za odvajanje ambalažnog otpada iz domaćinstava, sektora usluga, malih trgovina i ugostiteljstva.

Zbrinjavanje ne-reciklabilne ambalaže

Izmene Uredbe imaju za svrhu adekvatno zbrinjavanje ambalažnog otpada koji potiče od materijala koji nisu podložni reciklaži, kao što su višeslojna plastika, metalizirana višeslojna plastika i slični materijali.

Ova nova inicijativa predstavlja važan korak ka očuvanju životne sredine i unapređenju postupaka upravljanja otpadom u Srbiji.